Kıray Makina kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Samet Kıray, bu yıl içerisinde yapacakları GES yatırımıyla firmalarının enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 75’lik kısmını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Kıray Makina kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Samet Kıray, bu yıl içerisinde yapacakları GES yatırımıyla firmalarının enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 75’lik kısmını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Dört yılda tekstil sektörüne 400’ün üzerinde makine kazandıran Kıray Makine, bu alanda sektörünün öncü firmaları arasında yer alıyor. Kıray Makina kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Samet Kıray, şirket olarak vizyonlarının güncel teknolojiyi takip ederek, kaliteli, doğaya saygılı, verimliliği yüksek ürün üretmek ve ürettiği ürünlerde daima en iyisi olmak olduğunu belirtti. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik yaklaşımını firmalarına da uyguladıklarının altını çizen Samet Kıray, “Bu yıl içerisinde firmamız GES ile donatılacak ve ihtiyaç duyduğumuz enerjinin yüzde lOO’ünü 8 ay boyunca karşılayacak. Bu da toplam tüketimimizin yaklaşık yüzde 75’inin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması demek” açıklamalarında bulundu. Üretimini yaptıkları tüm ürünlerde Türkiye’de pazarın önde gelen oyuncuları arasında yer aldıklarına dikkat çeken Kıray, “Dünya pazarında da önemli yeri olan bir firmayız. Öncelikle bu pozisyonu ve kalitemizi korumayı hedefliyoruz. Uzun vadede ise yeni ve yüksek teknoloji içeren ürünlerimizin de katılmasıyla tüm dünyada tekstil makine sektöründe lider firma olmak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Tekstil sektörüne makinalar ve yardımcı ekipmanlar ürettiklerini belirten Kıray, “Firmamız, ülkemizde faaliyete başlaması ile birlikte ithal edilen birçok ürünün ithalatı tamamen durdu. Bazı ürünlerde ülkemizde ve dünya kalite konusunda rekabette ciddi avantaj sağladık” diye konuştu. Yeni ürünlerle ilgili Ar-Ge yatırımlarını da önemsediklerini dile getiren Kıray, “Ciromuzun üçte birini Ar-Ge çalışmalarına ayırıyoruz. Piyasadan gelen taleplere göre ürün geliştirdiğimiz için bu kapsamda ürün ticarileştirme süreçlerimiz de hızlanıyor. Özellikle ITM fuarında yeni geliştirdiğimiz ürünleri sergilemek için sabırsızlanıyoruz. İlave olarak geliştirme yaptığımız ürünleri de ITM’de sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı. Ar-Ge çalışmaları neticesinde geliştirdikleri makinelerden bahseden Kıray, “Ön Yıkama Makinesi (ROY 1919) ve Halat Yıkama Makinelerinin (HYM 1923) Ar-Ge çalışmalarını tamamladık .Ayrıca yapmış olduğumuz çalışmalardan en önemlileri arasında yer alan Atkı Kontrol Makinasi da ülkemizde ilk kez üretilen bir ürün olarak sektörün büyük bir kanayan yarasına derman olacak” dedi. ITM fuarında daralmış bir durumda olan tekstil makinelerini sektörünün hareketleneceğine vurgu yapan Samet Kıray, “Birçok firma bu fuarda hem yeni müşterilerle tanışacak hem de mevcut müşterileriyle ilişkilerini güçlendirecek. Durağan bir seyirde olan tekstil makineleri sektörünün ITM ile birlikte daha fazla hareketleneceğini umuyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Sektörde öne çıkan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Samet Kıray, “Özellikle son yıllarda teknik personel açığı
çok ciddi şekilde kendini göstermeye başladı. Her pozisyonda yetişmiş ya da yetiştirilmeye açık insan gücüne ihtiyaç duyuyoruz. İkinci sorun ise Çin firmalarının düşük kaliteli ürünler pazara sürerek sürekli fiyat rekabeti yaratmaya çalışması geliyor. Bazen müşteriler bu konuda kalitesiz ürünleri ucuza alarak daha fazla zarar ettiklerini fark edemeyebiliyor” şeklinde konuştu. Kendi ihtiyaç duydukları teknik personelleri firmalarında eğitimler vererek geliştirmeye devam ettiklerini dile getiren Kıray, “Bu konuda gelecek vaat eden gençleri seçiyoruz. Fakat ülkemizin geleceği için devletimizin mutlaka bu konuda çözüm bulması gerekir. Önümüzdeki yıllarda çok büyük bir sorun haline gelebilir” ifadelerini kullandı. Öte yandan tekstil sektörünün global pazarda zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen Kıray, “Yükselen enerji maliyetleri, yükselen işçilik fiyatları ve yüksek enflasyon değerleri pazarın daha da darılmasına sebep oluyor. Özellikle Rusya pazarına uygulanan ambargolardan dolayı makina siparişleri ve ödeme koşulları daha zor hale geldi” diye konuştu.